Τετάρτη 24 Αυγούστου 2016

ΛΕΓΕ ΜΕ ΚΑΪΡΑ [Δημήτρη Στεφανάκη, Εκδόσεις Ψυχογιός]

ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ ΒΙΒΛΙΟΥ

Τοπίο αγνώριστο πια η παιδική μου ηλικία με τη φημισμένη ταβέρνα του Ατρέμου και τα θρυλικά Πουτανάδικα να δεσπόζουν πάνω απ’ την παλιά γειτονιά με τα διάσπαρτα σπίτια και τους χωματόδρομους. Ο χρόνος τα πήρε όλα μαζί του κι άφησε μόνο αναμνήσεις: Το μυστήριο της Καΐρας, την ανεκδιήγητη οργάνωση του Μπούλη που θα ανέτρεπε τη Χούντα, τη μορφή του παππού, μυθική, τρυφερή, οικεία. Τόσα χρόνια στρίβω τη γωνία και νομίζω κάθε φορά πως θα ξαναδώ την αλάνα όπου παίζαμε παιδιά κι όχι τις πολυκατοικίες, στα θεμέλια των οποίων αναπαύεται η δόξα των ποδοσφαιρικών αγώνων της Πάνω και Κάτω Γειτονιάς… 
Ένα οδοιπορικό της μνήμης στην εποχή που νομίζαμε πως θα αλλάζαμε τον κόσμο.

Ο ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΟΥ

Το 2016 ο Δημήτρης Στεφανάκης επανεκδίδει ένα από τα πρώτα του μυθιστορήματα σε μια ανανεωμένη έκδοση από τις εκδόσεις Ψυχογιός. ΛΕΓΕ ΜΕ ΚΑΪΡΑ ο τίτλος του... Ένα μυθιστόρημα που προσφέρει μοναδικές στιγμες χαλάρωσης, νοσταλγίας για τους παλιούς και είναι συνάμα διδακτικό για τους νέους σε ηλικία αναγνώστες.


Με φόντο μια γειτονιά στις παρυφές της Αθήνας της εποχής της Χούντας των συνταγματαρχών, ο συγγραφέας σε πρωτοπρόσωπη αφήγηση σκιαγραφεί γεγονότα και ανθρώπους μιας εποχής διαφορετικής, αλλοτινής. Ο αφηγητής, ένας ήρωας που καταδύεται στο παρελθόν του, νοσταλγεί και με τρυφερότητα παρουσιάζει μια εποχή αθωότητας και καχυποψίας. Με μικρές δόσεις χιούμορ αφηγείται σαν παρατηρητής γεγονότα που στιγμάτισαν τη μνήμη του και έτσι πλάθει αριστοτεχνικά την τοιχογραφία μιας ολόκληρης εποχής. 

Πέρα από τη συνοικία στην οποία διαμένει, ζει και μεγαλώνει μέσα σε ένα περιβάλλον που κυριαρχεί ο φόβος μα και η ελπίδα - επιμελώς κρυμμένα πίσω από την παιδική αθωότητα- απλώνεται μια άλλη συνοικία, τα Πουτανάδικα, "η συνοικία του Διαβόλου- και η Καΐρα, η ματρόνα, ηρωίδα μυστηριακή που προκαλεί το φόβο, το όνειδος, τη λαχτάρα, τις φαντασιώσεις αλλά και το θαυμασμό των υπολοίπων ηρώων. Ο ποιητής της, ο καπετάν Ζησίμος και ο δάσκαλος δίνουν στοιχεία για την προσωπικότητά της και την εμφάνισή της. Μια σαγηνευτική, καλλιεργημένη, δυναμική και πανέξυπνη πόρνη που στα παιδικά μάτια του ήρωα φάνταζε σαν ένα απόκοσμο πλάσμα, μια νεράιδα που ποτέ δεν κατάφερε να δει.

Μια ψευτοαντιστασιακή οργάνωση που προκαλεί το γέλωτα, ο πολυλογάς παππούς, ο παράξενος για την εποχή αστυνομικός πατέρας, ο Μπούλης, ο Χασές ο καραγκιοζοπαίχτης και άλλοι πολλοί. Ήρωες που μες στις λίγες σελίδες του μυθιστορήματος ψυχογραφούνται άψογα και οι καταστάσεις που βιώνουν αναπλάθουν μια ολόκληρη εποχή.

Ο Δημήτρης Στεφανάκης με μαεστρία κατάφερει να εντάξει τα ιστορικά γεγονότα στον ρου της ιστορίας και με μικρές δόσεις χιούμορ και ευρηματικές ιστορίες χαρακτήρων της μυθιστορίας πλάθει εντέχως το κοινωνικοπολιτικό γίγνεσθαι της εποχής. Έτσι απλώνεται μπρος στα μάτια του αναγνώστη μια σωρεία εικόνων μιας εποχής αλλοτινής, νοσταλγικής σαν να παρακολουθεί μια ασπρόμαυρη κινηματογραφική ταινία. 

Ένα μυθιστόρημα το οποίο θα σας ανταμείψει. Παρά τη μικρή του έκταση είναι ένα μεγαλειώδες μυθιστόρημα στο οποίο ο αναγνώστης κάνει μια βαθιά βουτιά στην ελληνική γλώσσα. Ένα μυθιστόρημα που σέβεται την Ιστορία και τη λογοτεχνία. Το ΛΕΓΕ ΜΕ ΚΑΪΡΑ, είναι ένα μυθιστόρημα που θα σας σαγηνεύσει.

Ελευθέριος Α. Μανδαλιανός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δική σας άποψη για αυτό το βιβλίο;