Πέμπτη 18 Αυγούστου 2016

ΜΗ ΜΟΥ ΛΕΣ ΑΝΤΙΟ [Αναστασίας Καλλιοντζή, Εκδόσεις Μεταίχμιο]

ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ ΒΙΒΛΙΟΥ
Δύο ιστορίες, δύο άνθρωποι που κανονικά μάλλον δε θα συναντιούνταν ποτέ· όμως η μοίρα είχε αλλιώς αποφασίσει, ήταν γραφτό. Και τους έφερε κοντά. Ανάμεσά τους αναπτύσσεται ένας μεγάλος έρωτας. Ένας έρωτας απρόβλεπτος, απόλυτος και καταλυτικός, καταστροφή αλλά και αναγέννηση, παράδεισος και κόλαση, από αυτούς τους έρωτες που είναι τόσο τέλειοι, ώστε να προκαλούν τη μήνι των θεών, ένα ασυγκράτητο πάθος που αναζητά απελπισμένα την ολοκλήρωσή του, με κάθε θυσία, με κάθε τίμημα. Κι όλα αυτά με φόντο την πόλη της Κομοτηνής, μιας πόλης ερωτικής, που όσοι πέρασαν από εκεί, έστω και για λίγο, την κουβαλάνε πάντα μέσα τους και νιώθουν παντοτινά αποτυπωμένο σε κάθε μόριο του κορμιού τους το άρωμα Ανατολής που αποπνέει.
Καλό σας ταξίδι στον ονειρικό κόσμο των μυστικών, καλά κρυμμένων πόθων.

Το βιβλίο μεταφέρθηκε στη μικρή οθόνη από τον σκηνοθέτη Μανούσο Μανουσάκη και πρωταγωνιστές τη Θάλεια Ματίκα και τον Μέμο Μπεγνή.

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΟΥ

ΜΗ ΜΟΥ ΛΕΣ ΑΝΤΙΟ, η πολύ πετυχημένη πρώτη συγγραφική προσπάθεια της Αναστασίας Καλλιοντζή, επανεκδίδεται από τη νέα της εκδοτική στέγη. Σε μια σαφώς ανανεωμένη έκδοση, η συγκλονιστική ιστορία αγάπης των ηρώων της, επανήλθε για να συνεπάρει το αναγνωστικό κοινό.

Με έναν τρόπο απλό, λιττό και απέριττο η συγγραφέας μας μεταφέρει στην Κομοτηνή των δυο θρησκειών, των δυο θεών μα των πολλών δαιμόνων που κυνηγούν τους ήρωες της. Σε μια συντηρητική κοινωνία που αποπνέει το άρωμα της Ανατολής δύο άνθρωποι συναντιούνται, ερωτεύονται και ζουν με πάθος τις στιγμές τους.

Με λόγο απλό, χωρίς καλολογικά στοιχεία και περιττές εξάρσεις η Αναστασία Καλλιοντζή αφηγείται σε τριτοπρόσωπη αφήγηση το χρονικό ενός έρωτα ανεπανάληπτου μεταξύ δυο ανθρώπων που τους χωρίζουν πολλά, αλλά τους ενώνουν περισσότερα. Κεντρικός άξονας του μυθιστορήματος ο άνθρωπος και η αγάπη. Η αγνή, άδολη αγάπη και το πάθος. 

Η συγγραφέας με λόγο έντονα εικονοπλαστικό μεταφέρει εικόνες και συναισθήματα με τρόπο τέτοιο που η ιστορία λαμβάνει χώρα μπρος στα μάτια του αναγνώστη. Οι ανατροπές και οι αποκαλύψεις διαδέχονται η μια την άλλη με μια πλοκή σχεδόν κινηματογραφική που καθηλώνει και συγκλονίζει. 

Δεκαέξι χρόνια μετά, το ΜΗ ΜΟΥ ΛΕΣ ΑΝΤΙΟ επιστρέφει και ο διαχρονικός μύθος, αφήνει πολλά μηνύματα στον αναγνώστη. Ο ρατσισμός και η μισαλλοδοξία, διεκδικούν την παρουσία τους βίαια στην ελληνική κοινωνία, σε πολλές προεκτάσεις ακόμη και σήμερα. 

Μια συγκλονιστική ιστορία που θα σας καθηλώσει. 

Ελευθέριος Α. Μανδαλιανός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δική σας άποψη για αυτό το βιβλίο;