Παρασκευή 1 Ιουλίου 2016

ΠΡΙΝ ΧΑΘΕΙ Η ΝΥΧΤΑ [Ευαγγελίας Ευσταθίου, Εκδόσεις Λιβάνη]

ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ ΒΙΒΛΙΟΥ
Η ζωή της Έμιλι Ρομάνη γίνεται συντρίμμια εξαιτίας της δολοφονικής μανίας ενός άντρα που η αστυνομία αποκαλεί Κυνηγό.
Ο έγκριτος εγκληματολόγος Μάνος Κορυζής, στην προσπάθειά του να τον παγιδεύσει, κάνει ένα κρίσιμο λάθος και αργότερα οδηγείται άδικα στη φυλακή.
Δεκατέσσερα χρόνια μετά, ο Κυνηγός επιστρέφει αποφασισμένος να ολοκληρώσει το παρανοϊκό του έργο.
Η Έμιλι και ο Μάνος συμμαχούν εναντίον του, με τις διαφορές τους να μοιάζουν αγεφύρωτες.
Εκείνη, επιτυχημένη δημοσιογράφος πλέον, δεν τον έχει συγχωρήσει για το λάθος του.
Εκείνος, αληθινό θηρίο πια, κουβαλάει μια ψυχή γεμάτη σκοτάδια.
Οι δυο άσπονδοι σύμμαχοι εμπλέκονται σε ένα ανελέητο ανθρωποκυνηγητό από την Αθήνα ως τις σαβάνες της βόρειας Αυστραλίας, αντιμετωπίζοντας θανάσιμους κινδύνους που μετατρέπουν το σκοτάδι γύρω τους σε έρεβος.
Η αγάπη που αρχίζει να γεννιέται δείχνει αποκαρδιωτικά εύθραυστη.
Ο δρόμος μέχρι το χάραμα φαντάζει μακρύς.

Και είναι πολλοί οι κίνδυνοι που παραμονεύουν στις σκιές πριν χαθεί η νύχτα.

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΟΥ

Η Ευαγγελία Ευσταθίου, έχει πλέον καθιερωθεί στο χώρο της ελληνικής λογοτεχνίας και κάθε χρόνο μας παρουσιάζει ένα έργο ακόμα πιο δυνατό από το προηγούμενο. Για αυτή τη χρονιά, λοιπόν, έπλασε ένα μύθο με αστυνομική χροιά, μυστήριο και ασίγαστο πάθος.

Πόσα μπορούν να συμβούν, άραγε, πριν χαθεί η νύχτα; Πάρα πολλά. Η Έμιλι Ρομάνη και ο Μάνος Κορυζής ήρωες ατόφια λογοτεχνικοί, εμβληματικοί και άριστα ψυχογραφημένοι, το αποδεικνύουν περίτρανα μέσα από την ζωή τους. Η Ευαγγελία Ευσταθίου με τον ευφάνταστο μύθο της και την συναρπαστική και γρήγορη πλοκή καταφέρνει να εισβάλλει στο μυαλο του αναγνώστη και να του μεταφέρει εικόνες και συναισθήματα με ευκολία μαέστρου.

Ενώ η συγγραφέας μας έχει συνηθίσει σε σύγχρονα παραμύθια, με το τελευταίο της μυθιστόρημα, βαδίζοντας σε μονοπάτια γνώριμα για την ίδια, παρουσιάζει τη σκληρότερη ιστορία που έχει συλλάβει ποτέ η ίδια. Το μυστήριο και η αγωνία κλιμακωτα κορυφώνονται και ο αναγνώστης, ανήμπορος να αφήσει το βιβλίο από τα χέρια του, φτάνει στη λύση του μυστηρίου με ένα συναίσθημα λύτρωσης. 

Είναι πολύ σημαντικό ένα βιβλίο να επικοινωνεί και να ταυτίζεται άψογα με το μυαλό του αναγνώστη και ο ίδιος να γίνεται ένα με την ιστορία. Συνήθως επιτυγχάνεται με το λόγο του συγγραφέα και τις αναζητήσεις του. Ετούτο συμβαίνει και με το ΠΡΙΝ ΧΑΘΕΙ Η ΝΥΧΤΑ. Με λόγο που ρέει ευχάριστα αν και με αρκετές επαναλήψεις στις σελίδες του, η Ευαγγελία Ευσταθίου, με τους άριστα ψυχογραφημένους ήρωες να εισχωρούν στη σκέψη και στην καρδιά των αναγνωστών, χαρίζει μοναδικές αναγνωστικές στιγμές.

Το πλήθος των ανατροπών και των αποκαλύψεων καθώς και οι εξαιρετικές περιγραφές τοπίων και γεγονότων καθιστούν την ανάγνωση επιτακτική, με αποτέλεσμα το μυθιστόρημα να κυλάει σαν νερό σε ορμητικό ποτάμι και οι σκηνές να διαδέχονται η μια την άλλη με τρόπο γρήγορο και συνάμα μαγικό. Η συγγραφέας με την ευφάνταστη μυθιστορία της και τους εμβληματικούς ήρωές της, κατάφερε να παρουσιάσει ένα μυθιστόρημα που δύσκολα θα ξεχαστεί από τους αναγνώστες. 

Μυστήριο, αγωνία, φόβος, λύτρωση, εκδίκηση, πάθος και μίσος. Και τέλος η αγάπη, που πριν χαθεί η νύχτα κάνει την εμφάνισή της και λυτρώνει από φόβους και σκιές. 

Ελευθέριος Α. Μανδαλιανός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δική σας άποψη για αυτό το βιβλίο;