Σάββατο 11 Ιουνίου 2016

ΝΤΟΥΛΜΠΕΡΑ [Χριστίνας Ρούσσου, Εκδόσεις Μεταίχμιο]

ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ ΒΙΒΛΙΟΥ

«Και έφτασα τώρα στα τελευταία της ζωής μου να νοσταλγώ, να θυμάμαι, να θυμώνω, να λυπάμαι και να εξακολουθώ να ζω. Η πλάτη μου γεμάτη απ' το φορτίο που κουβαλάει χρόνια. Δεν ξέρω πώς θα ήμουν με λιγότερο βάρος στην πλάτη μου. Λένε πως σου έρχονται τόσα όσα μπορείς να σηκώσεις. Και ποιος το κρίνει αυτό;»

Μέσα απ’ τα ημερολόγια της Αορίκας Ζιώππα-Κωνσταντίνου ξεδιπλώνεται η πολυτάραχη ιστορία δύο οικογενειών απ’ τις αρχές του 19ου μέχρι το ξημέρωμα του 21ου αιώνα. Η Αορίκα, η ντουλμπέρα, όπως την αποκαλούσαν στα βλάχικα, μια γυναίκα έξυπνη, όμορφη και δυναμική, κατορθώνει να επιβληθεί και να κατακτήσει τον σεβασμό και την αποδοχή του ανδροκρατούμενου κόσμου του εμπορίου. Η κοσμοπολίτικη διαδρομή της ξετυλίγεται με σταθμούς τη Νέβεσκα (Νυμφαίο Φλώρινας), τη Βιέννη, την Αλεξάνδρεια και την πολυεθνική Θεσσαλονίκη, σημεία όπου ανθούν οι επιχειρηματικές δραστηριότητες των Βλάχων, ενώ ο έρωτας, δυνατός, καθοριστικός, πολλές φορές παράνομος ή απαγορευμένος, είναι πάντοτε παρών.

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΟΥ

Ντουλμπέρα. γυναίκα έξυπνη, μορφωμένη, όμορφη, δυναμική, αρχοντική… Η Χριστίνα Ρούσσου καταφέρνει στο πρώτο της μυθιστόρημα να γράψει ένα μυθιστόρημα αξεπέραστο. Μια ιστορία μοναδικά πλασμένη, που θα συγκλονίσει ακόμη και τον πιο απαιτητικό αναγνώστη.

Ένα βιβλίο in media res μέσα στο οποίο παρουσιάζεται η ζωή της Αορίκας Ζιώππα-Κωνσταντίνου. Μιας ντουλμπέρας της εποχής, μια γυναίκας με πάθη που αγάπησε και αγαπήθηκε πολύ. Με πλήθος καλολογικών στοιχείων και με εξαιρετικές περιγραφές η συγγραφέας μας μεταφέρει με μαεστρία στις αρχές του 19ου αιώνα, μέσα από τα ημερολόγια της ηρωίδας της. 

Σαν καλογυρισμένη ταινία εποχής, περπατάμε στα σοκάκια της Θεσσαλονίκης, της Αλεξάνδρειας, της Βιέννης και της Νέβεσκας πλάι πλάι με τους ήρωες. Συμπάσχουμε στον πόνο και χαιρόμαστε με την ευτυχία τους. Τόσο απτοί είναι οι ήρωες της Χριστίνας Ρούσσου. Άριστα ψυχογραφημένοι, δείχνουν να χάνουν τη χάρτινη υπόστασή τους, ξεπηδούν από τις σελίδες και εμφανίζονται μπρος στα μάτια του αναγνώστη. 

Σαν έμπειρος ζωγράφος, η συγγραφέας, καταφέρνει με την πένα της να ζωγραφίσει την τοιχογραφία μιας ολόκληρης εποχής, με τα ιστορικά γεγονότα άριστα δομημένα μέσα στην πλοκή της ιστορίας και τις μυρωδιές, τις εικόνες και τα ήθη έντεχνα σκιαγραφημένα στο χαρτί. 

Με πλήθος ανατροπών και απρόβλεπτων γεγονότων η Χριστίνα Ρούσσου καταφέρνει να κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη, καθιστώντας τον δέσμιο στις σελίδες του μυθιστορήματός της. Ένα μυθιστόρημα που πρέπει να υπάρχει σε κάθε βιβλιοθήκη. Συγχαρητήρια!

Ελευθέριος Α. Μανδαλιανός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δική σας άποψη για αυτό το βιβλίο;