Σάββατο 11 Ιουνίου 2016

ΜΕΧΡΙ {τις} ΤΕΣΣΕΡΙΣ [Χάρη Μαύρου, Εκδόσεις Θερμαϊκός]

ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ ΒΙΒΛΙΟΥ


Θεσσαλονίκη, 1993. Μια φθινοπωρινή μέρα του Οκτώβρη, τέσσερις φοιτητές φυσιοθεραπείας, ο Βίκτωρας, η Μαρία, ο Θάνος και η Έλσα, έρχονται πιο κοντά εξαιτίας μιας έντονης κακοκαιρίας. Σε ένα παιχνίδι εξομολογήσεων ξεδιπλώνονται σε βάθος οι κρυφές πτυχές των ζωών τους, με έντονη την πρότερη οικογενειακή παθολογία. Το κοινό αίσθημα της στερημένης παιδικής ηλικίας τούς οδηγεί σε μια πρωτόγνωρη γι\' αυτούς συναισθηματική αλληλεπίδραση, που με τη σειρά της θα εντείνει τη σεξουαλική έλξη. Χωρίς να το έχουν επιδιώξει, βρίσκονται παγιδευμένοι σε ένα ερωτικό κουαρτέτο. Συνάπτουν μια σχέση με τους δικούς της κανόνες και λειτουργίες. Μοιάζει πολύ με την ιδανική σχέση σεβασμού και αφοσίωσης ενός τυπικού ζευγαριού. Η σχέση αυτή διαρκεί περίπου έναν χρόνο, ωστόσο ο δεσμός τους διακόπτεται απότομα.


2012. Οικονομική κρίση, social media, μια ολόκληρη χώρα σε νέους ρυθμούς. Εκείνοι κρυμμένοι σε σκιές συμβάσεων. Ένα συνέδριο φυσιοθεραπείας αυξάνει τις πιθανότητες να ξανασυναντηθούν. Τι θα γίνει όταν το ρολόι δείξει τέσσερις;


Το "Μέχρι {τις} τέσσερις" θα μπορούσε να είναι ένα βιβλίο για τη διαφορετικότητα, όμως δεν είναι. Θα μπορούσε να είναι ένα βιβλίο για τη δύναμη του σεξ, όμως δεν είναι. Γιατί αυτό είναι ένα βιβλίο για την αγάπη.

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΟΥ

ΜΕΧΡΙ {τις} ΤΕΣΣΕΡΙΣ. Θα μπορούσα να δανειστώ -αν θέλετε να κλέψω- την περιγραφή που δίνει ο συγγραφέας στο οπισθόφυλλο του βιβλίου. Αλλά δεν μπορώ να το κάνω, διότι το βιβλίο αυτό δεν είναι ένα βιβλίο για τη διαφορετικότητα ή για τη δύναμη του σεξ. Είναι ένα βαθιά κοινωνικό μυθιστόρημα. Ένα μυθιστόρημα καταπέλτης που ήρθε να αλλάξει τα δεδομένα της ελληνικής λογοτεχνίας.

Ο Χάρης Μαύρος στο ντεμπούτο του στη λογοτεχνία παρουσιάζει ένα βιβλίο απρόβλεπτα συγκλονιστικό και ανορθόδοξα διδακτικό. Με λόγο που ρέει ευχάριστα, χωρίς περιττές περιγραφές, άλλοτε λυρικό και άλλοτε ωμό και ρεαλιστικό, σκιαγραφεί γεγονότα και καταστάσεις που πολλοί ούτε θέλουν να φανταστούν.  

Με σεβασμό απέναντι στους ήρωες και τον αναγνώστη, πλάθει μια ευφάνταστη ιστορία.  Μια ιστορία εν μέρει ερωτική αλλά κατά κύριο λόγο βαθιά κοινωνική. Με σκηνές ερωτικές, χωρίς όμως να φαίνονται χυδαίες ή φθηνές και κοινωνικά ζητήματα φωτιά. Οι τέσσερις άψογα ψυχογραφημένοι του ήρωες, μεγαλώνουν και βιώνουν νοσηρές καταστάσεις στο οικογενειακό τους περιβάλλον, δίχως την αγάπη, τη φροντίδα ή και τη ζεστασιά που φυσιολογικά υπάρχουν στη μέση ελληνική οικογένεια. 

Αναζητώντας, λοιπόν, την πραγματική ευτυχία ενώνονται με ισχυρά πνευματικά δεσμά και ξεκινάει ένα ερωτικό και συνάμα πνευματικό γαϊτανάκι που τους οδηγεί στη γνώση και την ωριμότητα. Το ΜΕΧΡΙ {τις} ΤΕΣΣΕΡΙΣ δεν είναι ένα απλό βιβλίο. Είναι ένα βαθιά κοινωνικό μυθιστόρημα, ωδή στην ανθρώπινη φύση, στις ανάγκες και στα θέλω των ανθρώπων που πολλές φορές καταπνίγονται από τις κοινωνικές επιταγές. Ο συγγραφέας καταφέρνει με τον ευφυή τίτλο να προσεγγίσει τον αναγνώστη, αλλά με την μαγική του πένα να διευρύνει ορίζοντες και να αφυπνίσει συνειδήσεις θίγοντας σημαντικά ζητήματα της σημερινής εποχής. 

Το ΜΕΧΡΙ {τις} ΤΕΣΣΕΡΙΣ είναι ένα βιβλίο γραμμένο με αγάπη για την αγάπη, την πίστη, τον έρωτα, τη συντροφικότητα, τη σωστή γαλούχηση και διαπαιδαγώγηση αλλά και ένα βιβλίο κόντρα στα ΠΡΕΠΕΙ και τα ΜΗ. Ένα βιβλίο που αγκυροβολεί στις καρδιές των αναγνωστών. Ένα βιβλίο για τα ΘΕΛΩ και τους καταπιεσμένους. Διαβάστε το και δεν θα χάσετε...

Ελευθέριος Α. Μανδαλιανός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δική σας άποψη για αυτό το βιβλίο;