Παρασκευή 8 Απριλίου 2016

ΨΙΘΥΡΟΙ ΤΟΥ ΒΑΡΔΑΡΗ [Σοφίας Βόικου, Εκδόσεις Ψυχογιός]

ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ ΒΙΒΛΙΟΥ

Η Σαλονίκη, η πόλη των τριών θεών, των χριστιανών, των μουσουλμάνων και των Εβραίων, προσπαθεί να βρει την ταυτότητά της στην αυγή του εικοστού αιώνα. 
Αύγουστος 1917. Η πόλη καίγεται συθέμελα. Ο πλούσιος Μεχμέτ εφέντης σώζει τη ζωή μιας χριστιανής, της Σοφίας. Την ερωτεύεται παράφορα, παντρεύεται όμως μια άλλη γυναίκα. 
Η Ζοζεφίν και το πολυτελές πορνείο της γίνονται μάρτυρες μιας μάζωξης λαών από όλα τα μέρη του κόσμου που θα κληθούν να χύσουν το αίμα τους σε έναν καταστροφικό πόλεμο. 
Η Εσρά, μια τσιγγάνα που η γέννησή της χάνεται στον χρόνο, κινείται αθόρυβα και υπογείως στην πόλη και παρεμβαίνει στις ανθρώπινες ζωές. 
Μια επιστολή, πολλά χρόνια αργότερα, φέρνει στο φως επτασφράγιστα μυστικά που σημάδεψαν τη μοίρα όλων αυτών που κάποτε σεργιάνισαν στους δρόμους της Θεσσαλονίκης.

Ο βαρδάρης, ο αέναος τοπικός άνεμος, μας παρασέρνει στη δίνη της ιστορίας μιας πόλης σαγηνευτικής και φέρνει μαζί του ψιθύρους ξεχασμένους.

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΟΥ

Η Σοφία Βόικου στο τελευταίο της μυθιστόρημα σεργιανίζει στα στενά της Θεσσαλονίκης, της ερωτικής πόλης του βορρά, ακούει τι της λένε οι ΨΙΘΥΡΟΙ ΤΟΥ ΒΑΡΔΑΡΗ και πλάθει ένα μύθο πολυπρόσωπο ο οποίος ακολουθεί πιστά το ιστορικό φόντο της εποχής.

Το καινούριο μυθιστόρημα της Σοφίας Βόικου, ένα σπονδυλωτό και πολυπρόσωπο μυθιστόρημα, αποτελεί ένα σεργιάνι στα στενοσόκακα της Θεσσαλονίκης. Είναι ένα μυθιστόρημα το οποίο διεγείρει όλες τις αισθήσεις του αναγνώστη με τις γλαφυρές περιγραφές και τον έντονα εικονοπλαστικό λόγο της συγγραφέως. 

Με λόγο μεστό, ρεαλιστικό και λυρικό ταυτόχρονα, η συγγραφέας μεταφέρει τον αναγνώστη στις μαύρες σελίδες της νεότερης ιστορίας και αυτός κοινωνός των γεγονότων τούτων, συμπορεύεται με τους ήρωες, ενστερνίζεται προβληματισμούς και αποφάσεις, βιώνει έντονα συναισθήματα και γνωρίζει την πόλη της Θεσσαλονίκης από την αρχή.

Η αφήγηση, γραμμική και τριτοπρόσωπη, διακόπτεται σε σημεία από πρωτοπρόσωπες αφηγήσεις της εγγονής Σοφίας, η οποία κοινωνός και η ίδια των γεγονότων που στιγμάτισαν τη ζωή της γιαγιάς της και της πόλης της, βιώνει έντονα συναισθήματα και βομβαρδίζεται -ταυτόχρονα με τον αναγνώστη- από συγκλονιστικές αποκαλύψεις που γεμίζουν κενά που έντεχνα η συγγραφέας άφησε στον ρου της ιστορίας.

Έπειτα από εξαντλητική σίγουρα έρευνα, η Σοφία Βόικου καταφέρνει να μεταφέρει τον αναγνώστη στην Θεσσαλονίκη του τότε με τρόπο μοναδικό. Το ιστορικό υπόβαθρο του βιβλίου συμπληρώνει τον μύθο και ο μύθος συμπληρώνει τα ιστορικά γεγονότα που συνέβησαν και στιγμάτισαν την πόλη και τους κατοίκους της.

Οι ήρωες άριστα σκιαγραφημένοι, απτοί, ρεαλιστικοί με πάθη και συναισθήματα έντονα, με σκέψεις που αποτυπώνονται στο χαρτί αλλά και ήρωες μεταφυσικοί και συμβολικοί όπως η Εσρά -προσωπικά αγαπημένη μου- η οποία κυριολεκτικά και μεταφορικά κινείται υπογείως παρεμβαίνοντας στις ανθρώπινες ζωές και συστήνοντας μας μια άλλη πόλη κάτω από την πόλη της Θεσσαλονίκης.  

Το νέο μυθιστόρημα της Σοφίας Βόικου θα προσφέρει δυνατές συγκινήσεις στους αναγνώστες. Πρόκειται για ένα συγκλονιστικό ανάγνωσμα με πολλές εσωτερικές αναζητήσεις για τη ζωή και πλήθος ανατροπών. Ένα ανάγνωσμα για την πόλη της Θεσσαλονίκης που όσο κι αν δεν το παραδεχόμαστε πλανεύει τους πάντες. ΟΙ ΨΙΘΥΡΟΙ ΤΟΥ ΒΑΡΔΑΡΗ είναι εδώ για να μας μεταφέρουν στην Θεσσαλονίκη του 1912 μέχρι και τη Θεσσαλονίκη του σήμερα.

«Άλλαζε ο κόσμος γρήγορα εκείνη την εποχή. Είχαν βαλθεί οι θεοί της Θεσσαλονίκης να δοκιμάσουν τους ανθρώπους. Ίσως, πάλι, να είχαν ζηλέψει αυτή την πόλη που διάβαινε μόνη της σε πείσμα των αιώνων, ενάντια σε αυτοκρατορίες και θρησκείες, που λάτρευε όλους τους ανθρώπους πέρα από φυλές και θρησκείες. Τη ζήλεψαν αυτή την ελεύθερη στη σκέψη πόλη θεοί και άνθρωπο κι άρχισε ν' ακολουθεί τη ματωμένη μοίρα των γεγονότων.» (απόσπασμα από το βιβλίο).

Ελευθέριος Α. Μανδαλιανός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δική σας άποψη για αυτό το βιβλίο;