Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2015

Η ΠΡΩΤΗ ΚΥΡΙΑ [Γιώτας Γουβέλη, Εκδόσεις Διόπτρα]

ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ ΒΙΒΛΙΟΥ


Η ονειρική Ήρια…

η φλογερή Ερατώ…
η λογική Νίκη…
η ατίθαση Μαρίνα…
Τέσσερις γυναίκες μεγαλώνουν με έντονες εμπειρίες όλων των αποχρώσεων απ’ τα καλοκαίρια τους στο παραθαλάσσιο οικογενειακό εξοχικό. Καθεμία φιλοδοξεί να χαράξει τη δική της πορεία. Καθεμία θα ριχτεί σε μια κούρσα μυστικών και μηχανορραφιών. Καθεμία θα γνωρίσει τον θυελλώδη έρωτα. Σάρκα και αισθήσεις παίρνουν φωτιά, οι αντιστάσεις κάμπτονται, και ξανά και ξανά θα προτιμήσουν την κολασμένη ευτυχία από την ξαστεριά.
Μα πάνω απ’ όλα, το πεπρωμένο τους έχει κεντηθεί με κλωστές υφασμένες με πόθο, μίσος και εκδίκηση. Καθώς τα χρόνια περνούν, οι ζωές τους σημαδεύονται από ίντριγκες και ανηλεή ανταγωνισμό, ενώ η κορυφή πλησιάζει με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Μία από τις τέσσερις θα φτάσει να γίνει πρωθυπουργός της Ελλάδας. Όμως, παρά τη σαρωτική επιτυχία της, το μυαλό της πάντα θα επιστρέφει στον άντρα που τη σημάδεψε…

Στο παιχνίδι της εξουσίας δεν αρκεί να κόψεις πρώτος το νήμα. Πραγματικός νικητής γίνεσαι μόνο αν δεν προδώσεις τον εαυτό σου.

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΟΥ

Το πέμπτο κατά σειρά μυθιστόρημα της Γιώτας Γουβέλη από τις εκδόσεις Διόπτρα είναι ένα κοινωνικό μυθιστόρημα με πολιτικές διαστάσεις μια και στις σελίδες του αναφέρονται αναφέρονται αρκετές από τις παρασκηνιακές κινήσεις στο χώρο της πολιτικής.

Με λόγο σαφή, ρεαλιστικό που ρέει ευχάριστα αλλά και με απλό και εύκολο λεξιλόγιο η συγγραφέας παρουσιάζει ένα μυθιστόρημα ενδιαφέρον, γρήγορο και καθηλωτικό με πολλές ανατροπές και εξαιρετικές περιγραφές. Ο λόγος άλλοτε βαθιά συναισθηματικός και λυρικός και άλλοτε έντονα προφορικός, κυρίως στους ρεαλιστικούς διαλόγους που πλαισιώνουν την τριτοπρόσωπη αφήγηση, καθηλώνει τον αναγνώστη και κάνει δύσκολο το κλείσιμο του βιβλίου ακόμη και για ύπνο.

Η προφητεία ενός αντισυμβατικού χαρακτήρα ανεβάζει την αγωνία του αναγνώστη στο ζενίθ. Η γρήγορη και καταιγιστική ροή του, φέρνει στο φως αποκαλύψεις και ανατροπές σε ανύποπτο χρόνο και διαβάζοντας το κανείς νιώθει να βομβαρδίζεται από ανατρεπτικά γεγονότα που επηρεάζουν έντονα την πορεία των ηρώων.  

Λάθη στιγμής που καταλήγουν σε πάθη ζωής και στιγματίζουν τους ήρωες βαθιά. Ίντριγκες, δολοπλοκίες, χτυπήματα πισώπλατα και το πάθος της εκδίκησης, συνθέτουν μια ιστορία μίσους και κόντρας με πλήθος διδαγμάτων για τη ζωή.

Η Γιώτα Γουβέλη με την γοητευτική της πένα σκιαγραφεί γεγονότα που προκαλούν έντονη συναισθηματική φόρτιση στον αναγνώστη. Το μίσος, η εκδίκηση, η ματαιοδοξία και ο ανταγωνισμός θα φέρουν τους άριστα ψυχογραφημένους ήρωες αντιμέτωπους με διαστάσεις του εαυτού τους που δεν είχαν φανταστεί. 

Οι ήρωες μέσα από τα πάθη, τα λάθη και τις πράξεις τους δέχονται σαρωτικές ανατροπές στη ζωή τους μαθαίνοντας πως η υπερφίαλη στάση αλλά και η υπέρμετρη φιλοδοξία δεν συνδέονται πάντα με την επιτυχία. 

Η ΠΡΩΤΗ ΚΥΡΙΑ είναι ένα ενδιαφέρον μυθιστόρημα, με έντονο ερωτισμό και πολλές ανατροπές. Ένα σύγχρονο μυθιστόρημα με μια θεματική διαχρονικότητα που μοιάζει και θα μοιάζει επίκαιρο για πολλά χρόνια ακόμη. Σας το προτείνω ανεπιφύλακτα.

Ελευθέριος Α. Μανδαλιανός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δική σας άποψη για αυτό το βιβλίο;