Πέμπτη 9 Ιουλίου 2015

ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΑΣΗΜΙΑ [Μαίρης Κόντζογλου, Εκδόσεις Μεταίχμιο]

ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ ΒΙΒΛΙΟΥ


Υπάρχει τέλος σε έναν έρωτα που καίει σαν τη λάβα των ηφαιστείων της Καππαδοκίας;

Ποιο είναι το μυστικό της Μονής των Παλιών Ασημιών;

Ποια μάγια κρατούν την αλήθεια τυλιγμένη σφιχτό κουβάρι;


Καππαδοκία, χώρα µαγική, γεµάτη θρύλους και παραδόσεις.
Εκεί, ανάµεσα στα βουνά µε τα αιώνια χιόνια και τις κοιλάδες µε τα ανάγλυφα βράχια, ένας ελληνισµός ξεχασµένος στα έσχατα της Ανατολίας ζει και προκόβει, ερωτεύεται, γεννάει, προσεύχεται, λιτανεύει, γερνάει και πεθαίνει κάτω από τη σκιά των ηφαιστείων.
Καισάρεια, Σινασός, Σµύρνη και Πόντος, ο καµβάς που πάνω του κεντιέται η ιστορία του έρωτα της Σεβαστής Χατζηαβράµογλου µε τον Έλµερ Αλεξάντερ Κάρτερ στα χρόνια του Μεγάλου Πολέµου, ο οποίος άλλαξε τα σύνορα του κόσµου. Η ανταλλαγή των πληθυσµών το 1924 χωρίζει για πάντα τους δυο νέους ένα αιµατοβαµµένο βράδυ  στο λιµάνι της Μερσίνας.
Ογδόντα χρόνια αργότερα, η Έλσα κάνει ένα ταξίδι στα προγονικά χώµατα, κουβαλώντας µαζί της το ηµερολόγιο της γιαγιάς Σεβαστής. Ο αµερικάνος φωτογράφος Άλεξ πηγαίνει στην Καππαδοκία να αναζητήσει τα χνάρια του καθηγητή Έλµερ Αλεξάντερ Κάρτερ.
Υπόγειες πολιτείες, απόκρυφες εκκλησιές, περιστρεφόµενοι δερβίσηδες και ένα µοναστήρι µε τη χαµογελαστή Παναγία µπλέκουν στις προσωπικές ιστορίες και µοναξιές των ηρώων, σκαλίζοντας στους βράχους  µια παλιά ραψωδία στην οποία εκείνοι καλούνται να γράψουν τους στίχους του τέλους.


ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ

Το πρώτο μέρος της νέας τριλογίας της Μαίρης Κόντζογλου είναι ένα πολυπρόσωπο μυθιστόρημα με ιστορική διάσταση. Οι αρκετοί και άριστα ψυχογραφημένοι ήρωες της ζουν, αναπνέουν και πορεύονται στην Ανατολή. ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΑΣΗΜΙΑ, αποτελούν την αρχή ενός οικογενειακού χρονικού για τις αλησμόνητες πατρίδες αλλά και τους αλησμόνητους έρωτες. 

Το μυθιστόρημα γραμμένο in media res, με αρκετές ωστόσο επαναλήψεις, καθηλώνει από τις πρώτες σελίδες του, όταν ακόμα τα πρόσωπα και οι ιστορίες είναι άμορφες μάζες. Αρχίζει, με μαεστρία και τεχνική να εμφανίζει σιγά σιγά τους ήρωες και τις ιστορίες τους σκιαγραφόντας άριστα τα γεγονότα και τις καταστάσεις που στιγμάτισαν την πορεία και τη ζωή τους.

Ο λόγος μεστός -άλλοτε λυρικός, άλλοτε ρεαλιστικός με δόσεις χιούμορ- ρέει ευχάριστα και ο μύθος κυλάει αβίαστα και διαβάζεται απνευστί, άσχετα αν τα ιστορικά γεγονότα είναι πολλά, είναι συνδυασμένα άριστα με τον ρου της ιστορίας. Η αφηγηματική ικανότητα της Μαίρης Κόντζογλου, γοητεύει και μαγεύει τον αναγνώστη ο οποίος αναγιγνώσκει ένα μυθιστόρημα γεμάτο καλολογικά στοιχεία και εξαιρετικές περιγραφές

Εξαιρετική η δεινότητα της συγγραφέως στις μεταφορές τοπίων και εικόνων στο χαρτί. Περιγραφές τόπων που θεωρεί ο αναγνώστης ότι βλέπει σε φωτογραφία ή ακόμα καλύτερα σε ένα βίντεο που κυλάει παράλληλα με τις λέξεις. 

Έντονο το μεταφυσικό στοιχείο ειδικά στη σύχρονη ιστορία με τους δυο ήρωες να ψάχνουν να βρουν τον εαυτό τους και να ανασυγκροτηθούν στα βάθη της Ανατολής. Ένα μυθιστόρημα που μπλέκει το σύγχρονο με το αλησμόνητο παρελθόν μεταφυσικά. 

Αν και πολυσέλιδο το παρόν βιβλίο, αισθάνομαι πως μόλις έχω διαβάσει τις πρώτες σελίδες μιας ιστορίας. Η Μαίρη Κόντζογλου κατάφερε μέσα από την εξαιρετική της πένα να μας δώσει ένα πυκνογραμμένο μυθιστόρημα που ξετυλίγει ιστορίες από τον 20ο ως και τον 21ο αιώνα, χωρίς να κουράσει στιγμή, αφήνοντας πάμπολλα ερωτήματα και ασαφείς τις πορείες των ηρώων στον αναγνώστη, που θα ολοκληρωθούν με τα επόμενα βιβλία. Ανυπομονώ να τα διαβάσω.

Ελευθέριος Α. Μανδαλιανός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δική σας άποψη για αυτό το βιβλίο;