Δευτέρα 6 Ιουλίου 2015

ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ [Ελένης Κ. Τσαμαδού, Εκδόσεις Ψυχογιός]

ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ ΒΙΒΛΙΟΥ

"Θα ήθελα να μπορούσα να τον αγκαλιάσω εκεί στη μέση του δρόμου, να τον φιλήσω στο στόμα για να τον κάνω να πάψει να λέει λόγια πικρά. Θα ήθελα να βαδίζαμε χέρι χέρι, να έλαμπε ο ήλιος και να μην υπήρχε ο πόλεμος και η μυρωδιά του αίματος και των αντισηπτικών που έχουν ποτίσει την ύπαρξή μου. Όμως μια νοσοκόμα με στολή δεν μπορεί να κρατά από το χέρι έναν αξιωματικό, εκτός και είναι τραυματίας ή τυφλός και πρέπει να τον οδηγήσει. Του άγγιξα φευγαλέα το χέρι - τόσο μόνο μπορούσα, τόσο μόνο μου επιτρεπόταν." Η απροσδόκητη και αινιγματική "κληρονομιά" ενός δύστροπου γέρου φέρνει σε επαφή δύο αγνώστους, ένα μεγαλοδικηγόρο και μια δημοσιογράφο. Προσπαθώντας να λύσουν το γρίφο, ο δικηγόρος και η γυναίκα έχουν την αίσθηση ότι ψηλαφούν το σκοτάδι. Αλήθειες που αγνοούν και πληγώνουν: μια χαμένη αγάπη, μια προδοσία, πάθη που κατατρώνε και τυφλώνουν. Παλιές αμαρτίες και καινούργιες επιθυμίες ζωντανεύουν με τρόπο μαγευτικό και φέρνουν στο προσκήνιο μια ολόκληρη εποχή.

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ

Το ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ, είναι το πρώτο βιβλιο της Ελένης Τσαμαδού που διαβάζω. Πρόκειται για ένα καθαρά κοινωνικό μυθιστόρημα με ιστορική διάσταση και αρκετούς προβληματισμούς πάνω σε σύγχρονα κοινωνικά θέματα.

Η συγγραφέας καταφέρνει να πλέξει έναν ιστό μυστηρίου με μια αλλόκοτη κληρονομιά από έναν τυπικά άγνωστο άντρα σε μια νεαρή δημοσιογράφο. Με γνώμονα το δημοσιογραφικό της δαιμόνιο ξεκινά να ξετυλίγει ένα κουβάρι υποθέσεων και απαντήσεων σε ερωτήματα.

Κατά διαστήματα η αφήγηση διακόπτεται από κείμενα που φέρνουν στον νου, με γλαφυρότητα, εικόνες από τα χρόνια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και της Κατοχής. Εικόνες που όσο συνεχίζει η αφήγηση της ιστορίας ξεδιαλύνουν τα πρόσωπα και αποκαλύπτονται τα μυστικά.

Με μαεστρία και αληθοφάνεια η Ελένη Τσαμαδού συνδυάζει τα ιστορικά γεγονότα με τον ρου της ιστορίας μέσα από μια αφήγηση σε α' πρόσωπο και αρχικά στην καθαρεύουσα. Με τη σοβαρότητα και το ήθος που αρμόζει η συγγραφέας αποκαλύπτει τις απαντήσεις και οι ανατροπές διαδέχονται η μια την άλλη, με μια πλοκή συχνά κινηματογραφική.

Με λόγο που ρέει ευχάριστα, η συγγραφέας παρουσιάζει διάφορες εσωτερικές αναζητήσεις της συγχρονης ηρωίδας της, κυρίως πάνω στο θέμα των αμβλώσεων αλλά και σχετικά με τον έρωτα, την αγάπη και τις ανθρώπινες σχέσεις γενικότερα. 

Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα που συνδυάζει τεχνιέντως δυο εποχές διαφορετικής ηθικής και συνηθειών και καθηλώνει τον αναγνώστη. Θα σας κρατήσει ευχάριστη συντροφιά.

Ελευθέριος Α. Μανδαλιανός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δική σας άποψη για αυτό το βιβλίο;