Πέμπτη 25 Ιουνίου 2015

ΑΜΕΣΩΣ ΤΩΡΑ ΠΙΑ [Εύας Ομηρόλη, Εκδόσεις Λιβάνη]

ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ ΒΙΒΛΙΟΥ

Ο χρόνος δεν αποτελεί πια σπουδαίο μυστήριο, ξέρουμε ότι γεννήθηκε μαζί με το σύμπαν και είναι κιόλας 15 δισεκατομμυρίων ετών. Στην ηλικία του, θα περίμενε κανείς να είναι ωριμότερος, ωστόσο αυτός διασκεδάζει ακόμα με τα πιο αλλόκοτα παιχνίδια κι έτσι, άλλοτε τρέχει ορμητικός με ιλιγγιώδη ταχύτητα κι άλλοτε πάλι ακινητεί εντελώς. Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα πόσο διήρκεσε ένα τρυφερό φιλί ή πόσο κράτησε μια αγωνία.
Απολαμβάνει να εξαπατά τους ανθρώπους πως τάχα θα είναι πάντοτε πιστός τους φίλος, όμως την τελευταία ώρα της ζωής τους, λίγο πριν εξαφανιστεί, τους αποκαλύπτει άσπλαχνα το φοβερό του μυστικό: όσα χρόνια κι αν έχεις ζήσει, στο τέλος πάντοτε νομίζεις πως έζησες μόνο μία μέρα.

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ

Το ΑΜΕΣΩΣ ΤΩΡΑ ΠΙΑ είναι το πρώτο μυθιστόρημα της Εύας Ομηρόλη που διαβάζω και πρόκειται για ένα ανάλαφρο μα και περίπλοκο ταυτόχρονα μυθιστόρημα.


Οι άριστα σκιαγραφημένοι ήρωες της Εύας Ομηρόλοι, προερχόμενοι από την καθημερινότητα, είναι άνθρωποι απλοί, της διπλανής πόρτας που λέμε, οι οποίοι μέσα από την ρεαλιστική τους πραγματικότητα δίνουν στον αναγνώστη τροφή για προβληματισμό και σκέψη.


Με λόγο που ρέει γρήγορα και ευχάριστα η συγγραφέας αναλύει τον χρόνο μέσα από μια καθημερινή ιστορία η οποία ενδέχεται να είναι και αληθινή. Με σημείο αναφοράς το πάθος του ήρωα για τις μοτοσικλέτες και την ισχυρή του θέληση για την απόκτηση μίας, η συγγραφέας πλέκει μια αλυσίδα γεγονότων με αφανή πρωταγωνιστή τον χρόνο που επηρεάζει τον ρου της ζωής του ήρωα ο οποίος φιλοσοφεί και δέχεται τα απανωτά χτυπήματα αγνοώντας τον χρόνο που κυλά.


Η Εύα Ομηρόλη χρησιμοποιεί επιτηδευμένο λεξιλόγιο το οποίο εν μέρει γοητεύει τον αναγνώστη και τον καθηλώνει στην εύκολη και γρήγορη ροή του βιβλίου με αποτέλεσμα ο αναγνώστης να «ρουφά» κυριολεκτικά τις σελίδες του βιβλίου.

Το ΑΜΕΣΩΣ ΤΩΡΑ ΠΙΑ είναι ένα μυθιστόρημα που μέσα στην απλότητα και την ανάλαφρη του ιστορία προβληματίζει και αφήνει μια πικρή γεύση στο τέλος του. 

Ελευθέριος Α. Μανδαλιανός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δική σας άποψη για αυτό το βιβλίο;