Δευτέρα 22 Ιουνίου 2015

ΣΤΑ ΧΝΑΡΙΑ ΤΩΝ ΚΟΜΝΗΝΩΝ [Μαρίας Μαυρίδου-Καλούδη, Εκδόσεις Ερωδιός]

ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ ΒΙΒΛΙΟΥ

Ήταν ακόμα νύχτα και το θεριό πλάι της κοιμόταν. Παραδίπλα, πάνω στα τραπεζάκι, άστραφτε δελεαστικά η λάμα του μαχαιριού. Αχ! Πόσο θα ήθελε να το καρφώσει στην καρδιά του. Θα έχανε βέβαια τη ζωή της, όμως θα έσωζε τόσες άλλες. Αν δεν ήταν τα παιδιά που την περίμεναν στην... αυλή, που σίγουρα θα έτρεμαν από το φόβο τους, θα το είχε κάνει. Αργότερα, στα χρόνια που ήρθαν και πέρασαν, πολλές φορές είπε: Τι ήταν η ζωή πέντε ανθρώπων μπροστά στις χιλιάδες τόσων άλλων; Αν το έκανε, θα έσωζε πολλές ψυχές. Θα άλλαζε πολλά από την ιστορία.
Όσο η λογική πάλευε με την επιθυμία, πήγε και κούρνιασε στην αντικρινή γωνιά του δωματίου και μια κοιτούσε το μαχαίρι και μια εκείνον που κοιμόταν. Για μια στιγμή, της φάνηκε άνθρωπος. Η ανάσα του ίσα που ακουγόταν και το πρόσωπό του ήταν γαλήνιο. "Πώς είναι δυνατόν να έχει τόσο αιμοβόρα ένστικτα, κάποιος που μπορεί και κοιμάται τόσο γαλήνια;" αναρωτήθηκε. Κάποια στιγμή, άνοιξε τα μάτια του και την κοίταξε. Ύστερα κοίταξε και το πεντακάθαρο μαχαίρι και χαμογέλασε. Ήταν ολοφάνερο πως χάρηκε για την καθαρότητά του. "Αν είχε ματώσει", του είπε νοερά, "αν είχε ματώσει, θα ήταν από το δικό σου αίμα!"

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ

Το τρίτο μυθιστόρημα της Μαρίας Μαυρίδου-Καλούδη που εκδόθηκε είναι ένα ιστορικό μυθιστόρημα το οποίο πραγματεύεται κυρίως την καθημερινότητα των προσφύγων από τον Πόντο στην Ελλάδα. Μέσα από την καθημερινότητα των ηρώων αναλύεται το κοινωνικό γίγνεσθαι και το ιστορικό φόντο της ιστορίας.

Με λόγο που ρέει ευχάριστα η συγγραφέας παραδίδει ένα βιβλίο με δομή και γραμμένο με την τεχνική in media res. Η συγγραφέας καταφέρνει από την αρχή της ιστορίας να δημιουργήσει κάποια κενά στον αναγνώστη και έπειτα με συνεχείς αναδρομές στο παρελθόν να λύσει την οποιαδήποτε απορία.

Πρόκειται για ένα ανάγνωσμα με ενδιαφέρουσα πλοκή που καθηλώνει τον αναγνώστη. Πλούσιο σε ανατροπές και κοινωνικά μηνύματα που δύσκολα θα αφήσουν ανεπηρέαστο ακόμα και τον πιο απαιτητικό αναγνώστη. 

Με αληθοφάνεια και ωμό ρεαλισμό η συγγραφέας παραθέτει τα ιστορικά γεγονότα με σαφήνεια και μαεστρία δίχως να κουράζουν τον αναγνώστη στο ελάχιστο. Οι άριστα ψυχογραφημένοι ήρωες της διαθέτουν ψυχική δύναμη και διδάσκουν αξίες και ιδανικά.

Ένα βιβλίο που πρέπει να διαβαστεί. Ένα ιστορικό κοινωνικό μυθιστόρημα γραμμένο με ρεαλισμό και αξιοπρέπεια. Συγχαρητήρια στην συγγραφέα και στον εκδοτικό οίκο.

Ελευθέριος Α. Μανδαλιανός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δική σας άποψη για αυτό το βιβλίο;