Πέμπτη 2 Απριλίου 2015

ΤΑ ΗΡΑΝΘΕΜΑ ΘΑ ΑΝΘΙΣΟΥΝ ΞΑΝΑ [Γιώργου Πολυράκη, Εκδόσεις Ψυχογιός]

ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ ΒΙΒΛΙΟΥ

Ηράνθεμο είναι το νυχτολούλουδο. Στη Βαλένθια του 1492, τη χρονιά που οι Εβραίοι εκδιώκονται από την Ισπανία και ο Χριστόφορος Κολόμβος ξεκινά για την εξερεύνηση που θα τον οδηγήσει στην Αμερική, οι κήποι είναι γεμάτοι ηράνθεμα. Σε μια εποχή που η Ιερά Εξέταση στέκεται αμείλικτη απέναντι σ’ εκείνους που έχουν διαφορετικές πεποιθήσεις, η ισπανική νομοθεσία προβλέπει ότι η γυναίκα εξακολουθεί να παραμένει παντρεμένη μέχρι να περάσουν είκοσι πέντε χρόνια από την εξαφάνιση του άντρα της και επιβάλλει την ποινή του θανάτου στους μοιχούς. Σ’ αυτή την εποχή του σκοταδισμού, η Σαρίτα και ο Αλφόνσο πλάθουν όνειρα, χωρίς να υποψιάζονται ότι η ανθρώπινη μισαλλοδοξία είναι αυτή που κρατά το κλειδί του πεπρωμένου τους. Δίπλα τους ο Πάμπλο, πρωτοξάδελφος της Σαρίτα, και η Μαρισόλ, η καλύτερή της φίλη, ερωτεύονται παράφορα. Οι νύχτες τους μυρίζουν ηράνθεμo, ενώ από πάνω τους αιωρείται η απειλή της Ιεράς Εξέτασης, επειδή ο Πάμπλο είναι παπάς και για τη Μαρισόλ έχουν περάσει μόνο δέκα χρόνια από την εξαφάνιση του άντρα της, ένα μήνα μετά το γάμο τους. Ωστόσο, η πίστη ότι ο άνθρωπος μπορεί να υπομείνει το αβάσταχτο τους κάνει να κοιτάζουν προς τον ορίζοντα των επόμενων χρόνων και να ελπίζουν ότι θα έρθει η στιγμή που ο χρόνος δε θα έχει πια όρια.

Ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα που φανερώνει ότι «αν δεν ελπίζεις, δε θα βρεις το ανέλπιστο, που είναι ανεξερεύνητο και απλησίαστο».


ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ

Το δέκατο τέταρτο μυθιστόρημα του Γιώργου Πολυράκη είναι ένα χορταστικό και σκληρό μυθιστόρημα που διαβάζεται με κομμένη την ανάσα. Διαδραματίζεται εξ'ολοκλήρου στην Μεσαιωνική Ισπανία και πιο συγκεκριμένα στη Βαλένθια τα ζοφερά χρόνια που την εξουσία της θρησκείας κρατούσε η Ιερά Εξέταση.


Ένα μυθιστόρημα με ιστορική διάσταση όπου πλήθος ιστορικών γεγονότων μπλέκονται με τον ρου της ιστορίας με έναν τρόπο που δεν κουράζει τον αναγνώστη στο ελάχιστο, αντιθέτως αυτά διοχετεύονται σαν γνώσεις σε αυτόν. Ο μύθος με τον οποίο ο Γιώργος Πολυράκης έπλεξε τα ιστορικά δεδομένα είναι δυο έρωτες που γεννόνται στις σκοτεινές εποχές της Ιεράς Εξέτασης.

Με λόγο μεστό και στρωτό που ρέει ευχάριστα ο συγγραφέας καταθέτει μια ιστορία με πολλές ανατροπές και ιστορικά γεγονότα ενώ δεν παραλείπει να περάσει μηνύματα για το φανατισμό αλλά και τις κτηνωδίες που έλαβαν χώρα στο όνομα του Χριστού και της Εκκλησίας. Ένας καταιγισμός ερεβώδων εικόνων μέσα στα βασανιστήρια της Ιεράς Έδρας, με περιγραφές ωμές, σκληρές και πολύ ρεαλιστικές. Ωστόσο, στις περιγραφές παρατήρησα πολλές επαναλήψεις και αδύναμους ρεαλιστικά διαλόγους που θα μπορούσαν να είχαν διορθωθεί.

Μέσα από την ιστορία του ο Γιώργος Πολυράκης τονίζει την επαναλαμβανόμενη τροπή της ιστορίας γενικότερα και διαβάζοντας τον μύθο πλεγμένο με τα ιστορικά γεγονότα μπορεί κανείς να παραλληλίσει την Ιερά Εξέταση με τον Αδόλφο Χίτλερ, που αν και σε διαφορετικούς αιώνες υπήρχε ένα άσβεστο μίσος για τους Εβραίους. Ένα βιβλίο που αξίζει να διαβάσει κανείς διότι ακόμη κι αν ο μύθος δεν αφορά κάποιον, τα στοιχεία που θα πάρει για εκείνη την εποχή του σκοταδισμού και του απόλυτου φανατισμού, θα αποζημειώσουν και τον πιο απαιτητικό αναγνώστη.

Μια ιστορία που δείχνει την δύναμη της ανθρώπινης ύπαρξης αλλά και την ζωοποιό δύναμη της φιλίας, της αγάπης και της άδολης προσφοράς και την επίδρασή της στις ψυχές των ανθρώπων. Οι ήρωες της ιστορίας μπλέκονται σε ένα γαϊτανάκι συμφορών και δύσκολων καταστάσεων αλλά τελικά βρίσκουν το δρόμο και την αγαλλίαση που ποθούν γιατί όπως αναφέρεται και στο οπισθόφυλλο του μυθιστορήματος «αν δεν ελπίζεις, δε θα βρεις το ανέλπιστο, που είναι ανεξερεύνητο και απλησίαστο». 

Καλή ανάγνωση!

Ελευθέριος Α. Μανδαλιανός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δική σας άποψη για αυτό το βιβλίο;