Δευτέρα 30 Μαρτίου 2015

Η ΠΟΛΗ ΕΧΕΙ ΡΕΠΟ [Πασχάλη Πράντζιου, Εκδόσεις Ωκεανίδα]

ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ ΒΙΒΛΙΟΥ

Ένα email που δημιουργεί παρανόηση στον παραλήπτη γίνεται αφορμή να γράψει ο αφηγητής μια παρωδία αστυνομικού μυθιστορήματος. "Η πόλη έχει ρεπό", μια πραγματικά ξεκαρδιστική ιστορία, όπου η μυθοπλασία μπλέκεται με την πραγματικότητα και οι λογοτεχνικοί ήρωες παίρνουν στα χέρια τους τη ζωή του συγγραφέα. Ο τελευταίος κλείνει το μάτι στον αναγνώστη, παίζει μαζί του χαμογελώντας και κρύβει τα μυστικά του, για να φωνάξει στο τέλος: Σας την έσκασα! Ένα βιβλίο "άλλο" απ' αυτό που δείχνει. Γιατί, όταν η πόλη έχει ρεπό, όλα γίνονται!

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ

Το τελευταίο μυθιστόρημα του Πασχάλη Πράντζιου το κατατάσσω στα πιο διαφορετικά βιβλία που διάβασα τα τελευταία χρόνια. Ομολογουμένως είναι ότι πιο διασκεδαστικό έχω διαβάσει μέχρι τώρα.

Ο συγγραφέας πετυχαίνει το ακατόρθωτο. Με κεντρικό πλάνο δυο ιστορίες, αυτήν του αφηγητή σε αφήγηση σε α' πρόσωπο αλλά και μια παρωδία αστυνομικού μυθιστορήματος δια χειρός αφηγητή, ο Πασχάλης Πράντζιος πλάθει γεγονότα και σκηνές που η μια διαδέχεται την άλλη με πολύ γρήγορη ταχύτητα και έναν τρόπο πρωτότυπο και γοητευτικό.

Ο αναγνώστης καθηλώνεται στις σελίδες και αγωνιά για την κατάληξη και των δυο ιστοριών, αφού από ένα σημείο και μετά η φαντασία του αφηγητή μπλέκεται στην μυθιστορηματική πραγματικότητα του Πασχάλη Πράντζιου και έτσι εμφανίζεται στον εγκέφαλο του αναγνώστη ένα γαϊτανάκι από γεγονότα που τον καθιστά δέσμιο του αναγνώσματος για να φτάσει γρήγορα στο τέλος και να λυθεί το μυστήριο.

Μια πολύ ευρηματική ιστορία με έξυπνο χιούμορ και απίστευτο σαρκασμό. Μια παρανόηση η οποία αποδόθηκε με αρκετά πρωτότυπο τρόπο. Οι ρόλοι συγγραφέα-ήρωα αντιστρέφονται και η πραγματικότητα μπερδεύεται εύστοχα με την φαντασία. Το βιβλίο είναι γραμμένο με λόγο στρωτό, που ρέει εύκολα, χωρις επαναλήψεις. Ένα διασκεδαστικό ανάγνωσμα που η πλοκή του δεν σε αφήνει να το αφήσεις χωρίς να το τελειώσεις.

Παραδέχομαι πως παρόμοιο βιβλίο δεν έχω διαβάσει και δεν ξέρω αν θα διαβάσω και στο μέλλον παρόμοιο. Τα θερμά μου συγχαρητήρια!

Ελευθέριος Α. Μανδαλιανός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δική σας άποψη για αυτό το βιβλίο;