Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2015

ΧΩΡΙΣ ΕΣΕΝΑ [Μαρίας Κωνσταντούρου, Εκδόσεις Λιβάνη]

ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ ΒΙΒΛΙΟΥ


Όλα ξεκινούν σε μία έπαυλη με ένα ιδιαίτερο παιχνίδι.

Εκείνη δεν περίμενε ποτέ πως ένας άγνωστος θα στοίχειωνε από εδώ και πέρα τη ζωή της.

Ο στόχος του αντιμέτωπος με την απόγνωσή της.
Οι ζωές τους προχωρούν παράλληλα κι εκείνη κάνει τα πάντα για να τις ενώσει.
Θα το καταφέρει; Γιατί όλοι ξέρουμε πως τα παράλληλα δε συναντιούνται ποτέ παρά μόνο όταν τα βλέπεις από μακριά, από μια άλλη οπτική γωνία.
Είναι τα φτερά της φαντασίας που το κάνουν αυτό; Είναι ο πόθος για τη συνάντηση;
Κανείς δεν ξέρει. Ίσως πάλι αυτό να μπορεί να το απαντήσει μία γυναίκα που αποφασίζει να χαρίσει λίγο από το άρωμα γαρδένιας που φοράει σε ένα γυμνό και ξεραμένο ευκάλυπτο.

Μαζί με το βιβίο "ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΑ ΠΟΤΕ" τα δύο βιβλία δημιουργούν την παράλληλη λογοτεχνία και έρχονται για να προσφέρουν στον αναγνώστη το απόλυτο μυστήριο κεντημένο με πάθος και έρωτα.

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ

Το ΧΩΡΙΣ ΕΣΕΝΑ είναι το πρώτο βιβλίο της Μαρίας Κωνσταντούρου που πέφτει στα χέρια μου, κυρίως γιατί με συνεπήρε η ιδέα της παράλληλης λογοτεχνίας. Από τα δυο βιβλία που συνθέτουν αυτήν την πρωτότυπη ιδέα, αποφάσισα να ξεκινήσω με αυτό της Κωνσταντούρου για να γνωρίσω και την γραφή της συγγραφέως που δεν είχα ασχοληθεί μαζί της στο παρελθόν. Ίσως και να ήταν λάθος.

Φαντάζομαι πως κάποια στοιχεία της υπόθεσης θα πρέπει εσκεμμένα να κρύβονται ή να είναι ασαφή από το ένα βιβλίο ώστε να ανακαλύπτονται στο άλλο, αφήνοντας κενά στον αναγνώστη και την ανάγκη να διαβάσει και την άλλη ιστορία για να ανακαλύψει την αλήθεια. Ο τρόπος που απέδωσε το κομμάτι της η κυρία Κωνσταντούρου δεν με συνεπήρε. Το βιβλίο ξεκινά με μια δυναμική, η οποία όμως προχωρόντας στην ιστορία ατονεί, ώσπου εξαφανίζεται. Λίγο μετά τη μέση και προς το τέλος το ενδιαφέρον αναγεννάται και ρουφάς πραγματικά τις σελίδες του βιβλίου για να φτάσεις στο τέλος της ιστορίας το οποίο είναι ασαφές. 

Το δείγμα γραφής που μου έδωσε η συγγραφέας δεν με ενθουσίασε. Έντονος και περιττός λυρισμός σε πολλά σημεία, και αποσπάσματα της ιστορίας που μπέρδευαν τον αναγνώστη καθιστώντας τον αδύναμο να ακολουθήσει τον ρου της ιστορίας. Μπερδεμένη απόδοση μιας ιστορίας η οποία παρουσιάζει κάποιο ενδιαφέρον, πολλά κενά -εσκεμμένα ή όχι-, άτακτα δομημένες σκέψεις και ελλιπής ψυχογράφηση των βασικών χαρακτήρων αυτού του κομματιού της ιστορίας. Ελπίζω το "ταίρι" του να με ανταμείψει σαν αναγνώστη.

Ελευθέριος Α. Μανδαλιανός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δική σας άποψη για αυτό το βιβλίο;