Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2015

ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΑ ΠΟΤΕ [Θάλειας Κουνούνη, Εκδόσεις Λιβάνη]

ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ ΒΙΒΛΙΟΥ


Όλα ξεκινούν σε μία έπαυλη με μία τελετουργία.

Εκείνος δεν περίμενε ποτέ πως ένα απλό πιόνι θα στοίχειωνε από εδώ και πέρα τη ζωή του.
Η επιθυμία της αντιμέτωπη με τα σκοτάδια του.
Οι ζωές τους προχωρούν παράλληλα κι εκείνος κάνει τα πάντα για να μην ενωθούν ποτέ.
Άλλωστε, ποιος θα μπορούσε να γκρεμίσει τα τείχη που ύψωσαν οι τόσες ενοχές του παρελθόντος του; Κανείς. Εκτός από τη δική του ανάγκη για λύτρωση. Τι περίεργο που κι αυτή ακόμη συμβάδιζε παράλληλα με τη δική της ανάγκη να τον τραβήξει στο φως…
Εκείνη, μία γυναίκα παραδομένη στο φυλακισμένο πόθο της.


Μαζί με το βιβλίο ΧΩΡΙΣ ΕΣΕΝΑ, τα δύο βιβλία δημιουργούν την παράλληλη λογοτεχνία και έρχονται για να προσφέρουν στον αναγνώστη το απόλυτο μυστήριο κεντημένο με πάθος και έρωτα.

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ

Είναι το δεύτερο βιβλίο της Θάλειας Κουνούνη που διαβάζω μετά το εξαιρετικό ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΟΥ και μπορώ να παραδεχτώ πως μου αρέσει πολύ η γραφή της και ο τρόπος που παρουσιάζει τις ιστορίες της. Λόγος μεστός, ώριμος, γεμάτος εικόνες και σχήματα λόγου, διόλου επιτηδευμένο λεξιλόγιο, απλό, καθημερινό, χωρίς φιοριτούρες. Λόγος που δεν κρύβεται πίσω από διφορούμενα νοήματα.

Το παρόν βιβλίο λοιπόν ξεκινάει με μια αδιάφορη -ή και ανύπαρκτη- δυναμική. Ωστόσο, προχωρώντας στην ιστορία και μπαίνοντας όλο και πιο βαθιά στο μυστήριο παρατηρείς μια δυναμική, ένα συναίσθημα αγωνίας, μια ανάγκη να φτάσεις στο τέλος ρουφώντας κυριολεκτικά τις σελίδες του βιβλίου. Έντονη λυρικότητα και πολλά ρητορικά ερωτήματα εμποδίζουν τον ρου της ιστορίας και αφήνουν στον αναγνώστη κενά. Παρατήρησα μια αδύναμη ψυχογράφηση χαρακτήρων. Παρουσίαζαν μια ρηχότητα που δεν είχα παρατηρήσει στο άλλο μυθιστόρημα της συγγραφέως που διάβασα. 

Βέβαια, η ιστορία παρουσίαζε μεγάλο ενδιαφέρον και έτσι το τελείωσα σε λίγες ώρες. Καλογραμμένο, από πένα που ξέρει τι πρέπει να κρύψει και πως. Διάχυτο μυστήριο στις σελίδες, αγωνία για το τέλος, σοκ στην αποκάλυψη. 

Το ταξίδι μου στην παράλληλη λογοτεχνία έπιασε λιμάνι. Σε άλλη ανάρτηση θα σχολιάσω το εγχείρημα συνολικά και όχι μεμωνομένα το κάθε βιβλίο. 

Ελευθέριος Α. Μανδαλιανός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δική σας άποψη για αυτό το βιβλίο;