Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2011

ΜΕΡΣΕΝΤΕΣ ΧΙΛ [Χρυσηίδας Δημουλίδου, Εκδόσεις Ψυχογιός]

ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ ΒΙΒΛΙΟΥ

Η Μερσέντες Χιλ μια νεαρή και πάμφτωχη κοπέλα, από χαμίνι στις δυτικές συνοικίες του Χόλυγουντ, γίνεται η διασημότερη ηθοποιός του βωβού κινηματογράφου στην Αμερική του 1930. Η απαράμιλλη ομορφιά και το ταλέντο της, αφήνουν άναυδο όποιον την αντικρίζει. Κι εκείνη σαν βασίλισσα, απολαμβάνει από τον θρόνο της, όλα αυτά που της προσφέρουν τα νιάτα της.


Οι άνδρες την ερωτεύονται με πάθος απλώνοντας την καρδιά τους και τις περιουσίες τους στα πόδια της, όμως η δική της καρδιά είναι δοσμένη μόνο στην καριέρα της. Μέχρι που ένας άνδρας, ξυπνάει για πρώτη φορά μέσα της ένα μεγάλο πρωτόγνωρο έρωτα… Και μια μέρα η Μερσέντες διαπιστώνει, ότι η ανελέητη φθορά του χρόνου στραγγίζει αργά και ύπουλα όχι μόνο την ομορφιά της, αλλά και την υγεία της. Μην αντέχοντας να βλέπει στην οθόνη το είδωλο που λάτρεψαν εκατομμύρια θαυμαστές να αλλοιώνεται , εξαφανίζεται χωρίς να αφήσει το παραμικρό ίχνος, αφήνοντας πίσω της τον παραγωγό άνδρα της και την μικρή της κόρη. Για καιρό ο παγκόσμιος τύπος θα αναφέρεται στην περίεργη αυτή εξαφάνιση. Οι περισσότεροι την θεωρούνε νεκρή. Χρόνια μετά, γερασμένη, ξεχασμένη δεν ελπίζει πια σε τίποτε και σε κανένα. Ώσπου μια παράξενη γυναίκα, της υπόσχεται αυτό που δεν μπορεί να κάνει κανείς. Ακόμη και ο Θεός. Και η Μερσέντες δέχεται να παίξει το επικίνδυνο αυτό παιχνίδι της μοίρας. Θέλει να πάψει να πονά , θέλει να ερωτευτεί , να γίνει η βασίλισσα στον παλιό θρόνο της ξανά. Θέλει μια δεύτερη ευκαιρία.

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ

Αυτό το βιβλίο είναι ίσως το πιο καλογραμμένο βιβλίο της Χρυσηίδας Δημουλίδου, απλή, στρωτή γραφή αλλά συνάμα ιδιαίτερη. Περιγραφές έντονες και μακροσκελείς, οι οποίες μπορεί να κουράζουν αλλά σε καμία περίπτωση δεν μειώνουν το βιβλίο. Η ιστορία και η πλοκή είναι ένα μεγάλο συν και το μυστήριο μεγαλώνει όσο περνάνε οι σελίδες. Το τέλος είναι εν μέρει προβλέψιμο, αλλά και πάλι δεν θες να το αφήσεις το βιβλίο.

Το βιβλίο περνάει πάρα πολλά μηνύματα για την σχέση μας με τον χρόνο, η οποία δεν είναι πάντα φιλική και τι γίνεται όταν πάμε να τον ξεγελάσουμε. Μπορεί να σας θυμίσει έντονα την ταινία THE CURIUS CASE OF BENJAMIN BUTTON, αλλά δεν είναι αντιγραφή, αφού η ταινία βγήκε μόλις λίγους μήνες πριν βγει το βιβλίο.

Ανάγνωσμα γεμάτο ανατροπές και πολύ ζοφερές περιγραφές. Τεχνιέντως η συγγραφέας κατάφερε να μας μεταφέρει στη δεκαετία του βωβού κινηματογράφου, σε εκείνη την εποχή που όλα σε εμάς τους νεότερους φαντάζουν τόσο ασπρόμαυρα, η Δημουλίδου έδωσε χρώμα και υπόσταση μέσα από τις ζοφερές της περιγραφές.

Μια καλή παρέα!!

Ελευθέριος Α. Μανδαλιανός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δική σας άποψη για αυτό το βιβλίο;